Toinen luonto : puutarhurin oppivuodetTOINEN LUONTO : PUUTARHURIN OPPIVUODET
Tekijä: Michael Pollan; Tapani Kilpeläinen (suom.)
Kustantaja: Eurooppalaisen filosofian seura ry. (2018)
Tuotetunnus: 9789527189351


Päivämäärä:12.09.2018
Arvosana:
Otsikko:Mikä on sinun suhteesi rikkaruohoihin?
Arvostelu:Jokainen joka on koskaan hoitanut puutarhaa voi samaistua Pollanin tuntoihin metsämurmeleita kohtaan. Ja jokaisen joka suunnittelee kasvattavansa jotakin on syytä lukea tämä kirja. Lukiessani opin uutta amerikkalaisesta mentaliteetista; Pollan tutkailee myös hyvin rehellisesti omia (väärin)käsityksiään ja ajatuksiaan luonnosta, kulttuurista ja puutarhasta.

Parasta kuitenkin on kirjailijan rento tyyli. Teos on täynnä mielenkiintoista asiaa, mutta sen parissa myös viihtyy hyvin ja nauraa ääneen – ei vähiten Tapani Kilpeläisen hienon suomennoksen ja ilahduttavien ilmaisujen ja uudissanojen takia.

Päivämäärä:13.06.2019
Arvosana:
Otsikko:Puutarha ajattelun ja tekemisen kannalta
Arvostelu:Mitä ihminen tekee, kun hän tekee puutarhaa? Miten puutarhan rakentaminen ja hoitaminen muuttaa tekijää ja hänen ajatteluaan?
Ensin saattoi tuntua siltä, että Pollan puhuu vain tekemisestä ja kaipasin enemmän pohdintaa, käsitteellisiä työkaluja puutarhani ymmärtämiseen. Lopultakaan en ole kaikesta samaa mieltä ja puutarhani on taatusti villimpi ja huonommin hoidettu kuin Pollanin. Mutta sain muutamia ehdottoman viehättäviä ajatuksia, viihdyin loistavasti ja olisin halunnut lukea paljon pitempään.

Päivämäärä:24.05.2019
Arvosana:
Otsikko:Niille joille puutarha on toinen luonto
Arvostelu:Michael Pollanin teksti on mainio retki puutarhan hoidon ytimeen. Se palauttaa mieleen monet tilanteet, joihin wanna be -puutarhuri on harrastuksensa alkutaipaleella törmännyt. Pollan tarjoaa myös hyviä vinkkejä ongelmatilanteisiin. Hän ei saarnaa sormi pystyssä vaan opetus sujahtaa tekstiin ikään kuin pienenä reunahuomautuksena. Nautittava teos!

Päivämäärä:07.05.2019
Arvosana:
Otsikko:Maanläheinen
Arvostelu:Teoksen tapa lähestyä maan luonnetta ja puutarhaa on luontoa kunnioittava ja kulttuuria arvostava.
Itse lähestyn aihetta melko samoista lähtökohdista, mutta Suomen oloihin sovittaen.
Myös kirjoittajan filosofinen pohdinta mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää.
Lainasanojen runsas käyttö häiritsi minua.
Mielenkiintoinen kirja erittäin tärkeästä aiheesta jatkaa minulta matkaansa tyttäreni käsiin Australiaan.

Päivämäärä:03.05.2020
Arvosana:
Otsikko:Pettynyt
Arvostelu:Pettymyksen aiheutti suomennos. Se tuntui tietosanakirjan varassa tehdyltä nippelityöltä. Kirjan tietojen mukaan käännöksestä vastasi moni, ei vain nimeltä mainittu. - Pahoittelen, mutta käännös häiritsi siinä määrin, etten katsonut kirjaa lukukelpoiseksi. Amerikan englanti, varsinkaan jutusteleva, kuten tässä ei ole pitkiin aikoihin ollut sama kieli kuin brittienglanti. Kääntäjä(t) eivät ole osanneet tätä.